Tutoriale

Hard vs. Softboots: ce configuratie este potrivita pentru tine?

În acest articol vom acoperi eterna dezbatere din comunitatea splitboarding-ului si anume cea dintre booții clasici de snowboard (softboots) si booții specifici schi-alpinismului (hardboots) . Matt Hartley, un renumit splitboarder care a trecut prin ambele configurații, sintetizează plusurile si minusurile fiecărui tip de boot.
Așa cum spune Hartley dezbaterea poate fi destul de controversata. „Cei care utilizează softboots par a ii cataloga pe cei care utilizează hardboots ca niște roboti rigizi fără nici un pic de stil si suflet; ahtiați după tehnologie care ar putea purta la fel de bine sa poarte spandex si sa fie schiori”, spune Hartley. „Cei care folosesc hardboots își vad omologii splitboarderi precum o turma de oi care folosește un echipament foarte puțin optimizat pentru condițiile vitrege si neiertătoare întâlnite in munți”. Realitatea este că ambele configurații sunt instrumente pentru a accesa locurile in care ne place să ne dam .
Decizia de a utiliza hardboots sau softboots se reduce la preferință personală . Mai jos avem trei întrebări pe care trebuie sa ti le pui înainte de a face vreo schimbare.

hardvsoft_embed

VREI SA FII UN GHID?
„Dacă ești serios si vrei sa devii un ghid , va trebui să dai o șansa la hardboots”, spune Eric Layton, ghid de principal și proprietar al Splitboard Guides International si unul dintre primii splitboarderi care au fost certificați de AMGA. „Ceea ce unii nu realizează este faptul că atunci când ești ghid nu mai e vorba despre dat si rupt munții in doua ci e mai mult despre eficiență, siguranță și o configurație care performează la fel în toate tipurile de condiții. Asta a fost o mare trezire la realitate în 2006, la primul meu curs de ghid și motivul pentru care am început schimbarea.”
Atat Layton cat și Hartley spun ca hardboots oferă caracteristicile de care un ghid/splitboarder are nevoie pentru a avea succes în Backcountry . Aceste caracteristici includ un profil îngust, alunecare la deal mai eficienta, compatibilitatea cu colțari, tranziții mai rapide, abilitatea de a schimba direcția cu ușurință și impermeabilitatea data de carcasa de plastic care iți menține picioarele uscate în timpul turelor lungi.

PE CE FEL DE TEREN SI IN CE CONDITII TE DAI? CE TIP DE RIDER ESTI?
Layton a împărțit dezbaterea astfel: „Ai două categorii-Splitboarding (softboots) și Splitboard-alpinism (hardboots).” Dacă faci excursii lungi și urcări tehnice și te dai în condiții variabile, atunci hardboots sunt ideali. Pentru Hartley, este o chestiune de a merge „mai departe, mai repede și mai sus într-o configurație hard.”
Dacă pulvărul este ceea ce cauți în primul rând, apoi softboots sunt ce ai nevoie. Mitch Töelderer, un atlet Jonesspune: „Totul depinde de obiective”. „Personal, eu sunt in căutarea de condiții de zăpadă bune, în mod ideal pulvăr, iar datul la vale este esența efortului ascensiunii. Nu îmi pot imagina tranziția înapoi la hardboots chiar dacă acestea ar face ascensiunea mai ușoara.”

ESTI UN JUNKIE AL ECHIPAMENTELOR CARE CHELTUIE FOARTE MULTI BANI PE ECHIPAMENT SI SE BUCURA DE MODIFICARI?
O provocare principală la hardboots, în special pentru oamenii care ii încerca pentru prima data, este perioada de acomodare. „La primele ieșiri, doare”, explică Layton. „Ai puncte sensibile în locuri care pur si simplu nu exista în softboots.”

În plus față de perioada de acomodare mai mare, mulți care trec pe hardbootsvor modifica booții lor pentru a crește flexul pe care îl pot oferi. Pentru a ii face sa fie cat mai apropiați de booții tradiționali de snowboard atunci când vine momentul de dat la vale. Acest lucru îți poate lua ceva timp pana îți dai seama ce funcționează, iar majoritatea modificărilor implica tăierea si găurirea boot-ului, ceea ce duce la anularea garanției.

Dincolo de modificare, costurile se pot mari rapid-Configurația lui Laytoneste din legături Phantom ($ 950), cu booți Dynafit TLT6 ($ 750). Pe lângă asta adaugă si linere Intuition pe care mulți dintre cei care folosesc hardbootsii recomandă și ajungi la aproape 2.000 $.

Atunci când se discută intre hard sau softboots, de multe ori se ajunge la rațiune (eficiența) sau inima (tradiția snowboarding-ului), urcarea sau coborârea și dacă te concentrezi asupra siguranței și eficienței sau o coborâre excepțională. Dezbaterea se reduce la preferința personală, dar atunci când un ghid de clasă mondială cum ar fi Eric Layton are următorul lucru de spus, configurația de hardboot merita o încercare: „Setup-ul cu hardboots schimbat experiența mea de splitboarding, a schimbat experiența mea de ture in Backcountry.

@articol preluat de pe backcountrymagazine.com. ( ALEX SHOWERMAN DECEMBER 22, 2015)

Cum sa reimprospatezi adezivul pieilor de foca?

Piei de foca: Voile Splitboard Climbing Skins
 Adeziv: Contour 75 ml

Necesar:1

  • fie de calcat;
  • hartie sau material de bumbac;
  • spatula pentru a indeparta rasina veche;
  • spatula pentru a intinde adezivul;
  • 2 cuie;
  • ciocan;

Daca pieile de foca nu sunt bune nici macar pentru capcanele de soareci, daca adezivul a imbatranait sau este murdar (plin de frunze, pini, pamant, scame, etc) sau daca ramane rasina pe talpa splitboardului/schiului sau pe materialul cu care impachetezi focile  atunci este timpul sa schimbi adezivul. Treaba-i foarte simpla, cativa pasi, 10 ore la uscat si focile-s ca noi. Trebuie precizat, ca daca nu ai mai facut niciodata intretinerea focilor, este de preferat sa incepi cu o singura piele de foca: sa indepartezi rasina, sa pui adeziv nou si sa lasi la uscat 10 ore. Apoi daca a iesit bine, poti continua cu foca urmatoare.

Pasul 1.    

Ai nevoie de o incapere aerisita (rasina/adezivul este neplacut la inhalat) si de o masa pe care sa pui focile. De preferat focile sa le prinzi la ambele capete in asa fel incat atunci cand folosesti spatula pentru indepartat rasina veche foca sa iti stea fixata de masa. Eu am batut 2 cuie si de ele am prins capetele focilor. (nu am batut cuiele in pieile de foca!)

Pasul 2.

Fierul de calcat trebuie incalzit mediu sau setat pe treapta Wool <Vezi poza 1>. De preferat sa fie un fier de calcat vechi, pe care nu-l vei mai folosi la haine; poti  sa-l folosesti si pe cel cu care ceruiesti splitboardul.

Aplica hartia taiata fasii de 15-20 cm pe rasina focilor <Vezi poza 2>. Aici poti folosi hartie asemanatoare celei de ziar, dar putin mai groasa (hartie de impachetat mancare, dar sa nu fie cerata) sau carpe de bumbac. Eu prefer hartia pentru ca absoarbe mai bine rasina. Bumbacul trebuie sa fie ceva mai gros.

Apoi cu fierul de calcat incalzit treci peste fasiile de hartie pana cand isi schimba culoare: s-a imbibat cu rasina <Vezi poza 3>. Cu atentie, trebuie indepartata fasia de hartie. Te vei ajuta de fierul de calcat <Vezi poza 4>. A nu se dezlipi hartia cand este rece pentru ca iti vor ramane bucati de hartie pe pieile de foca. Stii momentele cand vrei sa dezlipesti pretul de pe o carte ce o faci cadou, dar pretul este de o „calitate asa de buna” incat ramane urma lipiciului?

Daca stratul de rasina este gros si nu s-a imbibat totul in hartie, trebuie sa te folosesti de spatula pentru indepartat rasina. Cand zic spatula poti folosi orice are forma si rezistenta unui spaclu <Vezi poza 5>. Ca mai devreme, curatarea trebuie facuta atat timp cat rasina este calda inca. Daca se raceste nu se mai dezlipeste.
Aplica iar o fasie de hartie noua si repeta procesul pana ai curatat toata foca de rasina.

2  Poza 4

Pasul 3.

Urmeaza aplicarea adezivului <Vezi poza 6>. Dupa ce ai curatat focile de rasina veche, cum inca mai sunt calde este de preferat sa le lasi la racit. Daca nu, ele vor   absoarbe multa rasina inutil <Vezi poza 7>. Adezivul se aplica de data aceasta cu o spatula curata (poti folosi chiar si un card bancar vechi, cartela de telefon public sau orice are forma aceasta ).

Adezivul se aplica direct pe piele de foca picurat sau trasand o dunga pe intreaga suprafata. A nu se pune mult de prima data. Il vei intinde foarte greu si-l vei irosi, acesta curgandu-ti pe marginea pieilor de foca.

Cu o spatula incearca sa intinzi uniform pe toata suprafata adaugand din cand in cand adeziv din tub. Trebuie acordata mare atentie marginilor pieilor de foca, dar si capetelor. Acestea trebuie sa aibe adeziv din belsug pentru ca ele sunt primele zone predispuse sa se dezlipeasca in timpul urcarii pe splitboard. Se dezlipesc, intra zapada si urmatoarea urcare iti va da mari batai de cap, asa ca acorda marginilor mai multa atentie.

6   8  piei de foca tutorial

Pasul 4.

Dupa ce ai intins adezivul, pune pielea de foca la uscat 10 ore la temperatura camerei. Cauta o incapere care nu este foarte umblata pentru ca cele       10 ore iti va mirosi a diluant si prenadez. Daca dupa uscare adezivul este intins uniform atunci apuca-te de urmatoarea foca.

Spor!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top