Split your mind in two:


In ultima perioada a aparut si prin Romania noastrea, ideea de Splitboard.

Ce este asta doml’e ?, poate va intrebati. Sau cum de poti sa desfaci in doua o placa de snowboard, apoi sa o montezi la loc si tot asa ? Treaba nu este atat de haotica precum pare . Ideea de splitboard a luat nastere pe la mijlocul anilor ’90 si a venit ca o rezolvare a problemei : cum ne putem da pe si mai mult powder ? Pana atunci prezenta linstalatilor pe cablu era imperios necesara pentru a ajunge sus.

Burton Anti-Social Splitboard

Burton Anti-Social Splitboard

Lucrurile s-au schimbat in bine, cu un splitboard nu mai esti legat de aglomeratia partilor si de cozile interminabile . Dar ce este cel mai important este faptul ca te poti da pe orice munte visat, desigur cu un « bagaj » necesar de cunostinte legate despre munte, iarna , echipament, etc.

Ca sa nu ma mai intind : splitboardul este o placa de snowboard ce se poate desface in doua bucati (pe lungime) devenind astfel o pereche de schiuri. De ce ai avea nevoie de schiuri cand tu ai vrut sa te dai pe snowboard ? Simplu : pentru a urca. Alaturi de un set de piei de foca (climbing skins) pe care le pui pe talpa poti urca pe munte, poti urca pante in care daca nu ai avea o asa mare suprafata ca cea oferita de schiuri te-ai afunda in zapada pana la brau, din pas in pas. Veti spune acum ca rachetele de zapada sunt mai eficiete. Te intreb : cum crezi ca este mai eficient si elegant pentru un practicant al patinajului artistic sa alerge ca un cal in galop sau sa alunece pe gheata precum un patinator de viteza? Cred ca stiu raspunsul. Urcatul pe munte devine astfel mai degraba o alunecare unde vei depune mai putin efort decat mersul obisnuit. Sa revin putin la pieile de foca. Stati chill, nu e cazul sa mergeti la vanatoare. Acestea sunt confectionate dintr-un material , de regula mohair sau fire sintetice, care iti permit deplasarea inainte, dar nu te lasa sa aluneci. Ganditi-va la dintii de rechin sau solzii de peste. Acelasi principiu, poti inainta intr-o singura directie

lonesome

La deal cu Joey Vosburgh

Dar este splitboardul la fel de rezistent si rigid precum o placa obisnuita de snowboard (solidboard)? Da este, in ultimii ani industria s-a dezvoltat foarte mult. Splitboardul are 3 “perechi” de prinderi: longitudinale, transversale si cele mai importante prinderile legaturilor. Vezi-l pe Xavier De Le Rue pe un splitboard sau Joey Vosburgh si ai sa te convingi de rigiditate numai din filmele lor.

Dar oare pot eu sa urc atat, nu este nevoie de o foarte buna conditie fizica ? Este si nu este (un raspuns specific romanesc). Nu trebuie sa fi racer, nu trebuie sa te compari cu schiorii alpinisit, nici nu poti cand ai asemnea doage sub tine, iar ei o pereche de scobitori si alea din carbon. Trebuie sa ai atata conditie fizica de cata ai nevoie sa urci muntele in conditii de iarna. Dar pe langa toate aceste lucruri legate de echipament si conditie fizica cel mai important este sa ai un prieten langa tine, cu experienta si care te poate ajuta in caz de ceva neplacut. Niciodata singur, asta e lege, o stiti si voi.

Si toate astea enumerate mai sus doar ca sa ajungi in varf, sa te echipezi si sa cobori prin powder, pe zapada in care prima urma este a ta, in care esti inconjurat de natura, munte sau doar ceata (depinde de caz). Cred ca partea cu coboratul nu mai trebuie explicata, aici fiecare se descurca cum poate si cum ii place.

Si la vale tot cu Joey Vosburgh

 


Scroll to top